ZINKDRENGENE

31. marts - 8. april 2023

Fra 1979 til 1989 deltog en million sovjetiske soldater i en altødelæggende krig i Afghanistan. Ca. 15.000 af dem blev sendt hjem igen i sorte, forseglede kister af zink, og op imod halvanden million afghanere mistede livet. Hvor den officielle udgave af krigens resultater primært er båret af beretninger om store sejre og ærefulde heltegerninger, giver den hviderussiske forfatter Svetlana Aleksijevitj de sovjetiske soldater, sygeplejersker, mødre og enker en stemme – og det er helt andre historier, de fortæller om krigen i Afghanistan; ubærlige og gribende vidnesbyrd om krigens sande væsen og dens konsekvenser for en hel generation. Svetlana Aleksijevitj modtog i 2015 Nobelprisen i litteratur “for hendes mangestemmige værk, et monument over lidelse og mod i vor tid.”

ZINKDRENGENE er en ny forestilling af AKUT360. Instruktør og dramatiker Andreas Dawe modtog i 2019 en Reumert som Årets Dramatiker for VORT MISMODS VINTER.

På scenen i ZINKDRENGENE kan man opleve et stærkt cast bestående af Jesper Hyldegaard, Marina Bouras, Charlotte Munck og Brian Hjulmann.

SONNINGPRISEN 2021 TIL ZINKDRENGENES FORFATTER

I 2021 blev Svetlana Aleksijevitsj modtager af Danmarks største kulturpris, Sonningprisen, på 1 million kr. Aleksijevitsj har i de seneste år spillet en væsentlig rolle i kampen for et fredeligt politisk skifte til demokrati i Hviderusland, hvor hun er medlem af oppositionens koordineringsråd. Den 72-årige forfatter er lige nu den sidste, der står tilbage ud af de syv forpersoner, hvor seks er tilbageholdt, fængslet eller bortført af de hviderussiske myndigheder. Prisen overrækkes af Københavns Universitet, og man håber, at den kan være med til at styrke Aleksijevitsj og modstandsbevægelsens kamp for demokrati i Hviderusland.

Tekst: Svetlana Aleksijevitsj
Oversættelse: Jan Hansen
Medvirkende: Jester Hyldegaard, Marina Bouras, Charlotte Munck og Brian Hjulmann
Instruktør/bearbejdelse: Andreas Dawe
Dramaturg: Pernille Krag
Komponist: Nini Julia Bang
Scenograf: Julie Forchhammer
Lysdesigner: Mikkel Jensen
Lyddesigner: Gregers Kjar
Producent: AKUT360
Co-producent: Husets Teater

Varighed: Ca. 3 timer inkl. pause

fre. 31/3

20:00

Køb Billet

lør. 1/4

17:00

Køb Billet

søn. 2/4

15:00

Køb Billet

ons. 5/4

20:00

Køb Billet

lør. 8/4

17:00

Køb Billet